(22) 841 01 12

Odżywanie przy atopowym zapaleniu skóry

Obecnie nie ulega wątpliwości, że istnieje związek między dietą a naszym zdrowiem. Dlatego coraz więcej uwagi przywiązuje się do roli odżywiania w różnych chorobach. Schorzenia dermatologiczne nie są tutaj wyjątkiem. Niektóre pokarmy mogą zaostrzać istniejące zmiany skórne, albo wręcz wywoływać ich powstawanie, jak twierdzą eksperci na łamach The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Wedle danych zbieranych w różnych krajach na alergię pokarmową cierpi od 20% do 80% dzieci z atopowym zapaleniem skóry, a spożycie alergizujących pokarmów często wiąże się z kolejnym rzutem swędzącej wysypki. Jak powinna wyglądać dieta przy atopowym zapaleniu skóry?

Jak często występuje atopowe zapalenie skóry?

Atopowe zapalenie skóry (AZS) ma charakter przewlekły i nawracający, a u jego podłoża leży reakcja zapalna. Chociaż w powstaniu choroby bierze udział wiele czynników, dużą uwagę zwraca się na fakt częstszego występowania tego schorzenia w krajach uprzemysłowionych, w których również alergie są problemem bardziej powszechnym, niż w krajach rozwijających się. Dziś już wiadomo, że między alergią a objawami atopowego zapalenia skóry i istnieje wyraźne powiązanie. Ponadto, jak wskazuje publikacja amerykańskich badaczy z 2011r. współwystępowanie AZS oraz alergii pokarmowej wiąże się z jej wcześniejszym początkiem, oraz cięższym przebiegiem. Na szczęście wiele dzieci z czasem „wyrasta” z alergii, i u dorosłych zwykle nie jest już ona czynnikiem zaostrzającym zmiany skórne, charakterystyczne dla AZS. Niemniej jednak w przypadku dzieci aż 3/4 rodziców dzieci z AZS wprowadza modyfikacje w ich diecie, informuje The British Journal of Demratology.

Które pokarmy najczęściej wywołują alergię?

Do najczęściej wywołujących alergie pokarmów zalicza się orzechy, orzeszki ziemne, mleko krowie, jaja, soję, pszenicę, oraz owoce morza. Po spożyciu tych pokarmów reakcja skórna może pojawiać się w ciągu kilku minut (reakcja natychmiastowa), do nawet dwóch dni (reakcja opóźniona). Zwykle objawiają się intensywnym swędzeniem, zaczerwienieniem skóry (rumień), może wystąpić również wysypka i obrzęk.
Już w 1936r. Dr Engman opisał przypadek dziecka, którego zmiany związane z atopowym zapaleniem skóry szybko zniknęły na diecie bezglutenowej. Po ponownym wprowadzeniu go do diety – od razu nawróciły. Jednak zalecenia ekspertów mówią, że nie we wszystkich przypadkach eliminacja pokarmów jest korzystna. Rozwijające się dziecko potrzebuje urozmaiconej diety, o odpowiedniej kaloryczności, i ilości składników odżywczych.

Eliminacja pokarmów z diety przy alergii

Naszym zdaniem, przed dokonaniem zmian w diecie warto wykonać testy w kierunku alergii pokarmowej. Złotym standardem w diagnostyce alergii pokarmowej pozostaje próba prowokacji, ponieważ często testy wykrywające przeciwciała w krwi są obecne, mimo iż dany pokarm wcale nie powoduje pogorszenia objawów. Zalecamy, by przed wprowadzeniem modyfikacji codziennego jadłospisu skonsultować te decyzje z dermatologiem i dietetykiem. Starannie zebrany wywiad lekarski ułatwi ustalenie, czy źródłem zaostrzeń jest dieta, czy w grę mogą wchodzić inne czynniki. Centrum Dermatologii FEBUMED poza usługami specjalistów z zakresu chorób skóry oferuje również porady dietetyczne. Nasi specjaliści pomogą w ułożeniu odpowiednio zbilansowanego jadłospisu, co jest kluczową kwestią dla rozwijającego się dziecka.

Bibliografia:
Katta, Rajani, and Megan Schlichte. „Diet and dermatitis: food triggers.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology 7.3 (2014): 30.
Werfel, Thomas, and Kristine Breuer. „Role of food allergy in atopic dermatitis.”Current opinion in allergy and clinical immunology 4.5 (2004): 379-385.
Zheng, Tao, et al. „The atopic march: progression from atopic dermatitis to allergic rhinitis and asthma.” Allergy, asthma & immunology research 3.2 (2011): 67-73

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Napisz komentarz