(22) 841 01 12

Święta Wielkanocne zgodnie z dietą dla osób chorych na łuszczycę

Szanowni Pacjenci! Specjalnie dla Was poprosiliśmy naszą dietetyczkę  – Magdalenę Kurzyp, aby opracowała przepisy na Wielkanoc, które idealnie sprawdzą się dla wszystkich osób zmagających się z łuszczycą.

Pamiętajcie, że między posiłkami możecie podgryzać bakalie, wyjdzie Wam to tylko na zdrowie! W ciągu dnia możecie spożyć maksymalnie 10 migdałów, 3 figi suszone oraz 3 suszone daktyle.
Dla 1 osoby

Śniadanie Wielkanocne

Podzielenie się Święconką:
¼ jajka na twardo
¼ kromki chleba żytniego na zakwasie
Szczypta soli morskiej
Szczypta czarnego pieprzu

25 – 35g pieczonego indyka (pierś lub/i udziec)
35g chleba żytniego
Sałata: 3 liście cykorii, 1 liść sałaty rzymskiej, 3 rzodkiewki, 10cm ogórka typu wąż. Wszystko pokroić i polać sosem winegret lub jogurtowy sos curry.
Herbata zielona bez cukru
Szklanka wody

Porcja błonnika ze szklanką wody

Świąteczny Obiad

300ml bulionu mięsnego z 20g ugotowanej kaszy jaglanej
150 – 200g pieczonego łososia z warzywami
Szklanka wody
Herbata zielona

Deser poobiedni jako podwieczorek
200g słodkich jagielinek

Porcja błonnika ze szklanką wody

Świąteczna Kolacja

Porcja Czosnkowych brzoskwiń
20 – 30g pasztetu z zielonej soczewicy
15 – 20g pieczonego mięsa indyczego (pierś lub udziec pieczony bez skóry)
35 – 45g chleba żytniego na zakwasie
2 liście rzymskiej sałaty, 4 rzodkiewki, ½ jabłka, ¼ kalarepki, łyżeczka do herbaty octu jabłkowego i oliwy
Herbata czarna bez cukru
Szklanka wody


 

PRZEPISY

 


 

CZOSNKOWE BRZOSKWINIE

6 porcji
Czas przygotowania około 25 minut

Składniki:

– 3 dojrzałe brzoskwinie lub ewentualnie 6 połówek z lekkiego syropu w puszkach;
– 300 g chudego twarogu;
– duże opakowanie jogurtu 0 % tł.;
– tłuczony czarny pieprz;
– 3 ząbki czosnku;
– 1 duży pęczek natki;
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek;
– sól.

Wykonanie:
Przy świeżych brzoskwiniach należy przekroić na pół wyrzucić pestkę i wrzucić na gotującą się wodę, chwile obgotować odcedzić. Zmiksować w blenderze twaróg z jedną łyżką oliwy, jeżeli jest zbyt suchy to dodać jogurt naturalny 0 % tł., taką ilość aby uzyskać papkowatą konsystencję. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać, pieprz czarny utłuc w moździerzu, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać i nakładać na połówki brzoskwiń, wstawić do lodówki. Podawać jako przystawkę.

BULION MIĘSNY

2 – 4 porcji
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania około 1,5 godziny

Składniki:

– tylna ćwiartka kurczaka bez skóry i kości;
– 100 g ligawy;
– 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
– 2 duże marchewki;
– 1 duża pietruszka;
– 1 mały seler;
– 2 łodygi selera naciowego;
– 2 liście laurowe;
– 4 ziarenka ziela angielskiego;
– 5 ziarenek pieprzu czarnego;
– sól;
– łyżeczka kurkumy;
– łyżeczka curry;

Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i ugotować razem z mięsem i z przyprawami w 2,5 litrach wody. Doprawić i odcedzić.
Ugotowane warzywa mogą być przerobione razem z mięsem na pasztet – patrz 115. Bulion mięsny schłodzić i przechowywać w lodówce.

ŁOSOŚ W WARZYWACH

4 – 6 porcji
Czas przygotowania 15 minut.
Czas pieczenia około 20 minut.
Składniki:
– 2 dzwonka łososia;
– 2 marchewki;
– 1 por część biała;
– 1 łyżka oliwy z oliwek;
– 1 pęczek koperku;
– ½ pęczka natki pietruszki;
– sól i czarny pieprz do smaku.

Wykonanie:
Zdjąć z łososia skórę, lekko posolić i posypać szczyptą tłuczonego czarnego pieprzu.
Zetrzeć marchewkę na tarce, a por pokroić w półtalarki.
Na folii aluminiowej, ułożyć połowę warzyw, a następnie położyć rybę, a na koniec przykryć łososia pozostałymi warzywami.
Zawinąć w folię i piec w piekarniku w 190*C przez około 20 minut. Na talerzu skropić sokiem z cytryny. Podawać np. z topinamburem upieczonym w folii aluminiowej obok ryby.

 

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Całkowity czas przygotowania to około 1,5 godziny.

Składniki:

– 1 szklanka zielonej soczewicy;
– 2 duże cebule cukrowe;
– 3 duże marchewki;
– 2 pietruszki;
– 1 duży por część biała;
– 1 duży pęczek natki pietruszki;
– 1 pęczek koperku;
– 2 łyżki oliwy z oliwek;
– 5 ziaren ziela angielskiego;
– 2 listki laurowe;
– 5 ziaren czarnego pieprzu;
– 1 łyżeczka kawowa soli morskiej;
– 3 jajka;
– 1 sucha bułka orkiszowa – opcjonalnie;

Wykonanie:
Soczewicę umyć i ugotować w małej ilości wody. Warzywa obrać, umyć i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z wodą 1:2 wrzucać po kolei cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, por, natkę i koperek cały czas mieszając. Dolać wodę tak aby wszystkie warzywa były zatopione i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć ziele angielskie, pieprz i listki, resztę po odsączeniu z wody zmielić w maszynce do mięsa razem z ugotowaną soczewicą. Wyrobić na gładką masę piec w formie typu keksówka. Temperatura pieczenia 190*C.

UDZIEC INDYCZY PIECZONY

Całkowity czas przygotowania 1,5 godziny.

Składniki:

– 1 duży lub średni udziec indyczy;
– 2 ząbki czosnku;
– 1 łyżka stołowa estragonu suchego lub świeżego;
– 1 łyżka stołowa majeranku suchego;
– 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich;
– sól morska;
– 5 ziarenek czarnego pieprzu.

Wykonanie:
Zdjąć skórę i wypreparować kość z udźca, mięso umyć i osuszyć.
W moździerzu rozetrzeć czosnek ze szczyptą soli i ziarenkami pieprzu. Dodać suche lub świeże zioła i wysmarować udziec indyczy, zwinąć go ciasno i związać nicią typu dratwa lub zapiąć wykałaczkami – odstawić w chłodne miejsce na 15 – 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200*C i piec udziec w rękawie. Po upływie około 1 godziny wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso aby się powoli schłodziło i wchłonęło maksymalną ilość wilgoci. Tak przygotowane mięso kroimy w plasterki na kanapki zamiast wędliny.

JOGURTOWY SOS CURRY

Całkowity czas przygotowania do 10 minut.

Składniki:
– 1 małe opakowanie jogurtu 0 % tł.;
– 1 łyżeczka herbaciana curry;
– 1 łyżeczka kawowa oliwy;
– kilka kropel octu jabłkowego – opcjonalnie;
– szczypta soli;
– czarny pieprz grubo tłuczony.

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, przechowywać w lodówce. Dodawać do sosów mięsnych, ewentualnie sałatek czy zup.

SŁODKIE JAGIELINKI

4 – 6 porcji

Składniki:
– 200 g kaszy jaglanej;
– 1 litr mleka 0,5 % tł.;
– 100 g śliwek suszonych bez pestek np. kalifornijskich pokroić w paski;
– 20 g posiekanych migdałów.

Wykonanie:
Zagotować litr mleka, wrzucić do niego dobrze wypłukaną i sparzoną na sitku kaszę jaglaną.
I gotować, aż kasza będzie miękka, na koniec dodać śliwki i po 5 minutach zestawić garnek z dopływu ciepła, dodać migdały i pozwolić żeby kasza spokojnie wchłonęła mleko i ostygła. Można jeść to danie na ciepło, np. jako ciepłe śniadanie, jak i na zimno, np. podwieczorkowy deser.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Napisz komentarz