Pomidory a łuszczyca – czy warto włączyć je do codziennej diety? - Centrum Dermatologiczne Febumed

Pomidory a łuszczyca – czy warto włączyć je do codziennej diety?

W internecie można znaleźć wiele informacji o dietach i suplementach, które mają mieć działanie lecznicze w łuszczycy. Często ich autorzy zalecają wykluczenie z codziennego jadłospisu licznych produktów – jak gluten, kawa czy pomidory. Wprowadzenie wielu z tych zaleceń pochłania jednak wiele czasu i nierzadko – pieniędzy. Jak jednak odnaleźć prawdę w gąszczu nieraz sprzecznych informacji?

Istnieją różne teorie dotyczące odżywiania w łuszczycy. Nic dziwnego, gdyż pacjenci bardzo często wiążą zaostrzenia objawów ze spożyciem tzw. „śmieciowego jedzenia”. Wiele stron internetowych zachęca też do wprowadzenia diety bezglutenowej, zrezygnowania ze spożywania niektórych warzyw (np. pomidorów, ziemniaków, bakłażanów, i innych przedstawicieli rodziny psiankowatych).

Niektóre wskazują na konieczność wdrożenia ekstremalnych rozwiązań aby osiągnąć poprawę skóry, jak „oczyszczenie organizmu” przez głodówki, lewatywy, i spożywanie suplementów diety w ilościach wielokrotnie przekraczających normę. Jednak lekarze na pytanie o to, jaki sposób odżywiania jest odpowiedni w łuszczycy, zwykle odpowiadają ogólnikami, sprowadzającymi się do zaleceń zdrowego odżywiania, unikania alkoholu oraz utrzymania prawidłowej wagi ciała, kierowanych do całej populacji.

Obecnie nie ma bowiem dowodów naukowych na to, że spożywanie konkretnych produktów może pociągać za sobą nasilenie stanu zapalnego i pogorszenie objawów, a inne mogą poprawić stan skóry, zauważają specjaliści z portalu WebMD. 

Czy dieta może mieć wpływ na łuszczycę?

Na pewno warto nauczyć się obserwować swoje ciało i jego reakcje. Jeśli rzeczywiście zauważamy, że niektóre potrawy lub ich składniki pogarszają stan skóry – powinniśmy je wykluczyć z diety. Takim składnikiem może być gluten – przynajmniej dla niektórych pacjentów.

Rozpoznanie łuszczycy, będącej chorobą autoimmunologiczną, zwiększa ryzyko rozwoju innych chorób z tego kręgu, w tym zapalnych chorób jelit oraz celiakii, co zasugerowały badania opublikowane w The British Medical Journal w 2009r.

Schorzenia te łączy zmiana w genie kodującym receptor dla interleukiny 23 (IL-23R). Włoscy naukowcy zauważyli również, że u pacjentów u których łuszczyca występuje wraz celiakią (potwierdzoną badaniami), po wprowadzeniu diety bezglutenowej dochodzi do znacznej poprawy stanu skóry - już po pół roku jej przestrzegania. Warto jednak zaznaczyć, że miało to miejsce tylko u pacjentów, u których potwierdzono współistnienie obu chorób.

Pomidory a łuszczyca  - czy istnieje związek?

Pomidory, podobnie jak inne rośliny należące do rodziny psiankowatych, również często są wskazywane jako powód nasilenia problemów skórnych w łuszczycy. Ankieta przeprowadzona wśród amerykańskich pacjentów wykazała, że 86% z nich próbowało przynajmniej jednego sposobu modyfikacji diety. Ich główną motywacją było poprawienie ogólnego stanu zdrowia, jednak około połowa z nich doświadczyła (w ich ocenie) poprawy po zrezygnowaniu ze spożywania alkoholu, glutenu lub roślin z rodziny psiankowatych.

Chociaż związek tych składników pokarmowych z zaostrzeniami łuszczycy nie jest do końca wyjaśniony, niektóre doniesienia sugerują, że może mieć to związek z podrażnianiem ściany jelita, oraz wywoływaniem zaburzeń we florze bakteryjnej jelit. Jednak warto zauważyć też, że istotny odsetek pacjentów nie zauważył zmiany po wprowadzeniu tych modyfikacji dietetycznych.

Dlatego badacze zastrzegają, że sposób przeprowadzenia badania i konstrukcja ankiety czynią z ich wyników raczej wskazówkę, a nie podstawę do wydawania ścisłych zaleceń dietetycznych.

Rozważając zmiany w naszym sposobie odżywiania, należy zachować zdrowy rozsądek. Nie ma żadnych gwarancji, że mogą one skutecznie zmniejszyć zmiany łuszczycowe, niemniej – zmiana nawyków na zdrowsze z pewnością będzie korzystna dla naszego zdrowia. Warto swoimi pytaniami podzielić się z lekarzem, szczególnie jeśli chcemy wprowadzać drastyczne modyfikacje. Odpowiadając więc na pytanie o to, czy warto jeść pomidory w łuszczycy – musimy zdać się na nasze osobiste doświadczenia i obserwacje.

 

Czytaj również

 

Cennik konsultacji 

    KONSULTACJE CENA    

    Konsultacja dietetyczna dla dorosłych

125 zł    
    Konsultacja dietetyczna dla dzieci 125 zł    

 

Zadzwoń pod numer telefonu 22 841 01 12, sprawdź terminy konsultacji w Centrum Dermatologicznym FebuMed (Warszawa). 

UMÓW WIZYTĘ ONLINE